Balans en liefde voor jezelf als voornemen?

Bijgewerkt op: 10 dec. 2021


Tijdelijk aanbod jaartraject bewustzijn en bezinning


Het einde van het jaar nadert, goede voornemens poppen op. Een van mijn goede voornemens is om te blijven zorgen voor rust en balans, voor liefde voor mezelf. Zodat ik dit door kan geven aan anderen. Want delen vanuit liefde en overvloed is feitelijk vermenigvuldigen van liefde en overvloed.


We hebben allemaal een periode achter de rug die enorm veel impact heeft gemaakt. Hoe positief je ook in het leven staat de effecten van de Corona pandemie hebben iedereen op enige wijze geraakt. Het was voor velen een jaar van hard werken en weinig rust. Daar waren we met elkaar al heel goed in geworden en de huidige setting benadrukt dit. Vol met onze neus op de feiten.


Ik sta van nature positief in het leven, maar ook ik vond het zwaar ook al wilde ik daar niet aan toegeven. Met name de discussie en polariteit die versterkt werd, het oordeel over elkaar, over de ander en de pijn die dat gaf en nog geeft. Ik heb me bewust ver gehouden van de discussies omdat ze mijn energie wegnemen, maar ook omdat ik voel dat het me niets brengt maar vooral kost. En tegelijkertijd besef ik dat het ergens toe dient. Dat het er gewoon is en mag zijn. Het maakt veel zichtbaar wat lange tijd onzichtbaar is geweest. De druk op het systeem wordt groter en daardoor worden dingen duidelijk. Ook ‘ons’ landje wat aan de oppervlakte zo tolerant is kent een diepe onderstroom van onvrede, onmacht, boosheid en verdriet. Een diepe pijn die zichtbaar wordt en die vraagt om verandering via bewustwording. Een verandering van binnenuit die in veel mensen gaande is. En daarvoor ben ik dankbaar.


Gisteren mocht ik weer naar de opleiding organisatie opstellingen bij het Hellinger Instituut. Een van de onderwerpen was polariteiten. Polariteiten zijn er altijd. Ze zijn onderdeel van het leven. Ze zijn in ons en om ons. Het ervaren van polariteiten is niet per definitie prettig, en toch is het onderdeel van het leven. Sterker nog zonder polariteiten zouden we geen leven hebben. Het is een verschijnsel dat de natuur in evenwicht houdt. De dag en de nacht, de zon en de maan, het licht en het duister, yin en yang, vrouw en man, het bewuste en het onbewuste, goed en kwaad, zonde en verlichting, schaarste en overvloed, geven en nemen, uitputting en levenskracht, leven en dood, intuïtie en ratio. De oefening met polariteiten gaf me mooie inzichten. En het is precies de reden waarom ik spiritualiteit en business wil combineren. Omdat ik geloof dat het een niet zonder het ander kan bestaan. Het is niet voor niets dat reeds in oude tijden leiders samenwerkten met sjamanen, priesters, geestelijken. Het is niet voor niets dat de behoefte naar spirituele groei overal opduikt. We hebben een belangrijke kracht ontkend en genegeerd in onszelf en in de wereld. Een belangrijke behoefte onderdrukt. De behoefte aan groei van binnenuit door ons naar binnen te keren en naar de wijsheid in onszelf te luisteren. Naar onze ware verlangens en behoeften. En die gaan meestal niet over geld en materiele zaken, maar eerder over liefde, verbinding, acceptatie, vrijheid en groei.


Ik realiseerde me gisteren eens te meer dat we zonder polariteiten als mens geen bestaansrecht hebben. Als we geen zon en geen maan hadden zouden we geen getijden hebben en dus geen stroming in het water, geen levenskracht. Datzelfde geldt voor de rest van de natuur. We hebben de zon en de maan nodig, de dag en de nacht. De mannelijke en vrouwelijke kracht in de natuur. We zijn met elkaar en ieder voor zich op zoek naar meer balans. We hebben in onze hang naar overvloed onszelf en de wereld om ons heen uitgeput. Langzaam maar zeker. Ik wel in ieder geval. Niet perse in de hang naar overvloed, maar in mijn drang om de tekorten van anderen op te willen heffen. Omdat het me pijn doet anderen te zien en vooral te voelen lijden. Tot ik besefte: het is genoeg geweest. Dit is niet wie ik ben, dit is niet wat ik van het leven wil. Ik heb te veel van mezelf weg gegeven. Ik heb eerst voor mezelf en mijn kinderen te zorgen. En dat begint met goede zorg voor mezelf, voor balans in mij. Als ik die balans kan bereiken dan heb ik veel meer te geven. En met elkaar hebben we een taak om voor de wereld te zorgen, maar dat kunnen we pas doen als we eerst goed voor onszelf zorgen. Een mooiere wereld begint niet voor niets bij jezelf.


Ik vind het fijn om te geven, te delen, maar soms geef ik mezelf teveel weg. Dan heb ik tijd nodig om te herstellen, om op te laden, om voor mezelf te zorgen. En dat is wat ik mezelf steeds meer gun omdat ik me steeds meer bewust ben van het effect.


Dit opladen doe ik onder andere door opleidingen te volgen om mezelf steeds weer opnieuw uit te vinden als mens, opleidingen op het gebied van bewustzijnsontwikkeling. Het is een investering in mijzelf als mens. En steeds opnieuw ontdek ik dat er nog zoveel meer te leren is. En ik vind het heerlijk om dat te delen. Omdat ik merk hoeveel het me oplevert en omdat ik dat iedereen gun.


Opladen doe ik ook door tijd alleen door te brengen, in verstilling, in de natuur, op reis, door te lezen, door een netflixje op zijn tijd, en door met mensen om me heen te verzamelen die mij energie geven. Mensen die voor zichzelf durven zorgen en daarvoor keuzes durven maken die niet altijd makkelijk en pijnloos zijn, maar wel essentieel voor hun welbevinden. Mensen bij wie ik helemaal mag zijn wie ik ben omdat ik gewoon goed en leuk ben zoals ik ben.


Als ik mezelf de ruimte geef om op te laden en te groeien, dan kan ik die ruimte ook aan anderen bieden. Dat is ook waarom ik het belangrijk vond om te blijven werken toen mijn kinderen klein waren. Omdat het me ruimte gaf om niet alleen moeder te zijn. Want ik ben nog zoveel meer! Dat is ook waarom ik mezelf de ruimte gaf om opleidingen te doen en om voor mezelf te beginnen en mijn eigen tijd beter in balans te brengen. Zodat ik tijd had om op te laden en om een boek te schrijven. En om alleen op reis te gaan naar Oregon omdat ik voelde dat dat het decor was van mijn boek.


Ik ontdekte dat ik het fijn vind om mijn energie te delen via healings in combinatie met coaching. De technieken die ik leerde van de indianen uit Peru hebben mij zoveel gebracht en blijven mij nieuwe inzichten brengen. Die ik graag wil delen met mensen die in zichzelf willen investeren, die de keuze durven maken om voor zichzelf te zorgen. Bovendien geeft het mij ook energie en groeit ook mijn bewustzijn bij elke healing die ik geef. Ik combineer dit met coaching en vooral ruimte om je verhaal te doen. Door je tijd en ruimte te bieden om je eigen inzichten te verwerven, want ik ben niet degene die de wijsheid heeft dan ben jij zelf. Het is allemaal tot je beschikking. Ik help je slechts om het te ontsluiten in jezelf. Ik ben slechts een spiegel zoals we dat allemaal zijn voor elkaar.


Dus heb jij behoefte aan tijd en aandacht voor jezelf en wil je investeren in je persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Bel of mail me gerust om te kijken of ik wat voor je kan betekenen.


Misschien is het jaartraject wel wat voor jou. Tot eind januari geldt een speciaal aanbod. Als je voor het einde van het jaar beslist dan is het ook nog aftrekbaar van de belasting.


Foto met dank aan Margriet van de Velden

188 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven