Detecteer de foutcodes: mensen zijn net computers!


Code 502: Bad Gateway

Ons menselijk systeem werkt hetzelfde als een computer. Dat is niet zo gek, want in de natuur werkt alles hetzelfde. Verouderde programmatuur kan zorgen voor een disfunctioneel systeem. Als je wilt veranderen moet niet alleen nieuwe programmatuur toegevoegd worden, maar zul je ook oude programma's moeten verwijderen. Anders lopen de systemen vast, of gaat je performance achteruit. De naam Code 1313 is geïnspireerd op een foutcode van een bekend printer merk. En net als printers, computers en telefoons lopen ook mensen en organisaties wel eens vast. Er blijkt een 'error' in ons systeem te zitten. Dan is het tijd om de 'bugs' en de 'bottlenecks' te detecteren en te herstellen.


Vergelijk de volgende HTTP foutcodes

205: reset content

De ontwikkelingen gaan door. Ons leven en onze omgeving ontwikkelt zich, maar als we met oude content blijven werken, komen we niet verder.


400: bad request

We kennen allemaal de uitspraak 'garbage in, garbage out'. Zo is het ook met vragen. Als we de verkeerde vragen stellen krijgen we ook de verkeerde antwoorden.


406: not acceptable

Grenzen stellen is een belangrijk onderdeel van ruimte geven.


409: conflict


418: I am a teapot

The code 418 'indicates the server refuses to brew coffee because it is a teapot' is feitelijk een 1 april grap, maar bevat meer een waarheid als een koe. Wees realistisch over de mogelijkheden versus de middelen. En doe geen dingen waar je niet voor gemaakt bent!


420: enhance your calm

Ja wat kan ik zeggen. Deze komt regelmatig van pas. Als onze 'amygdala' met ons aan de haal gaat en in de fight, flight of freeze mode schiet. Angst, pijn en boosheid liggen hier vaak aan ten grondslag, en vaak ontstaat daar niet echt constructief gedrag uit. Bij verandering is emotie een belangrijke trigger. Veranderaars en leiders houden meestal niet zo van weerstand - het is in de basis niet zo'n fijne energie - maar weerstand komt voort uit emotie en kan een belangrijke 'showstopper' worden als onvoldoende aandacht is voor de emoties die de foutcode veroorzaken.


502: bad gateway

Een gateway is een netwerkpunt dat toegang geeft tot een ander netwerk. Het zorgt voor de vertaling en daarmee ook voor de verbinding tussen netwerken. Als de poorten geblokkeerd worden zal de informatie en de energie niet lekker stromen en worden belangrijke bottlenecks gevormd. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Ofwel we zullen op zoek moeten gaan naar de fouten en blokkades in het systeem. Dit geldt natuurlijk op persoonlijk niveau, maar ook op organisatieniveau.


508: loop detected

We draaien in kringetjes volgens hetzelfde patroon. Als mens doen we dit ook. We lopen net zolang tegen dezelfde muur, tot we het patroon zien en veranderen. Liefst steeds een beetje harder. Hoe slechter we luisteren naar ons systeem hoe harder de les. Op enig moment ontstaat kortsluiting. Dat is mooi! Dan kun je gaan repareren!


Van jongs af aan wordt onze programmatuur opgebouwd, en slechts zelden verwijderen we dit. Bij onze computer zijn we ons bewust van de beperking die dit op enig moment kan geven, toch stellen we het graag uit uit angst om iets te verwijderen wat nog nodig is. Hetzelfde gebeurt in organisaties maar ook op persoonlijk vlak. Oude patronen blijven vaak herhaald worden. Velen zien ze, maar doorbreken is vaak lastig. Tot we bewust worden van de foutcode en deze repareren.


Meer lezen over de overeenkomsten tussen mens en computer? Lees dan ook de blog: 'De mens als docking station: alles is energie'


67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven