Mediteren met een doel

Bijgewerkt op: 29 jun. 2021


Kun jij je moeilijk ontspannen? Ben je eigenlijk altijd bezig? En heb je het gevoel dat je meer uit het leven wilt halen? Gewoon omdat er meer in zit.


Wil jij ervaren wat meditatie voor jou kan betekenen? Laat het me weten. In juli organiseer ik een aantal meditatiesessies.

Wil je meedoen? Bel of mail me op 0615139299 of info@code1313.com.


Ondanks dat je je eigen koers bepaalt, wordt een groot deel van je agenda beheerst door de keuzes die je maakte. Om het werk te doen wat je doet. Om tijd door te brengen met, en er te zijn voor de mensen die je dierbaar zijn. Wat leuk is, maar je soms ook op kan slokken. Je hebt best een leuk leven. Toch voel je dat er meer in zit. Je zou wel willen leren mediteren, maar eerlijk gezegd vind je het moeilijk om de rust daarvoor te vinden.


Dat was hoe het voor mij begon. Hoewel ik wist wat meditatie voor mij betekende deed ik het te weinig. En vond ik het moeilijk om mezelf daarin te begeleiden. Ik wilde wel, maar ik stelde het altijd uit. Omdat ik er de rust niet voor kon vinden. Tot ik na een intensief reorganisatieproces en de beëindiging van de relatie met de vader van mijn kinderen besloot voor mezelf te beginnen. Ik zou de tijd nemen om uit te vinden wat mijn volgende stap was.


De helweek

Ik gaf mezelf eerst de opdracht om mijn waslijst aan onafgemaakte taakjes en voornemens weg te werken. Mijn plan was om dit in een week te doen, de zogenaamde ‘helweek’ naar het boek van Erik Bertrand Larssen, gebaseerd op de zogenaamde helweek in het leger. Dan zou ik snel door de waslijst heen zijn, en me bevrijd voelen. Vol goede moed begon ik, maar ik ontdekte al snel dat ik de taken alsnog voor me uit wist te schuiven. Omdat ik er geen zin in had. Ondanks dat ik wist dat het me ruimte zou geven. Maar ik had eigenlijk vooral behoefte aan rust. Ik had een heftige periode achter de rug. Mijn remedie was kusje erop en door. Niet te lang stil staan. ‘Pick up the pieces’ en door…. Ik realiseerde me dat ik dat niet meer wilde. Ik zou het aan gaan. Mijn oude patronen doorbreken.


De onrust van de transitieperiode: het oude eindigt en het nieuwe is nog niet helder

Ik had altijd gedaan wat ik leuk vond, maar ik was toe aan wat nieuws. Ik wist alleen nog niet precies wat het was. Bovendien kon ik slecht nietsdoen. Of misschien kon ik het wel te goed. Maar dan voelde ik me lui. Ik realiseerde me dat ik een doel nodig had, en resultaten, om niet in luiheid en leegheid te vervallen. Omdat ik die van mezelf (nog) niet helemaal kon vinden liet ik me zolang inzetten voor de doelen van anderen. Het oude was ten einde, maar het nieuwe moest nog ontstaan. Ik zat in een transitieperiode, en ik was me ervan bewust. Het begeleiden van verandering was mijn werk. En ik had het vaak ervaren in organisaties in verandering. Dus ik wist wat er nodig was. Een nieuwe toekomstvisie en geduld om het te doorstaan. Toch gaf het me onrust, omdat ik niet wist waar ik met mijn energie naar toe moest. Ik was mijn doel, mijn focus kwijt. En ik had nog geen nieuwe. Dus nadat mijn contract officieel nog geen twee weken was afgelopen had ik al weer een klus. In de periode die volgde wisselde ik interimopdrachten af met periodes van rust om te schrijven, te mediteren, te reflecteren en te creëren. Ik mediteerde vooral om te kunnen schrijven. Om inspiratie te vinden. Omdat ik me had voorgenomen om een boek te schrijven. En dat moest natuurlijk ook snel af. Dan kon dat ook afgestreept worden. Maar helaas liet de inspiratie zich niet dwingen. Die kwam pas als ik me kon ontspannen. Dan kwamen de inzichten. Het lag niet aan de druk van buitenaf besefte ik, maar aan de druk die ik mezelf oplegde om te presteren. De wereld om me heen was slechts een spiegel van mijn eigen patronen. Ik kon pas genieten en ontspannen als de klus geklaard was waaraan ik me gecommitteerd had. En mediteren was ontspanning dus daar had ik pas tijd voor als ik klaar was. Maar ik zette door en leerde steeds beter omgaan met de afwisseling van inspanning en ontspanning. Om niet constant op 200% te willen zitten, maar mijn energie te leren doseren. Om niet al mijn energie weg te geven, maar ook te zorgen voor ‘containment’ van mijn eigen energie. Om te luisteren naar mijn eigen ritme. Het ritme van mijn natuur. Omdat onze natuur net zo werkt als de seizoenen. De natuur slaat de herfst en de winter ook niet over. Misschien is dat wel waar de zogenaamde midlife crisis voor bedoeld is. En al die tussentijdse life-crisissen (20, 30, 40, 50). Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd weer dat 'this cannot be all, what's next?' moment. Deze momenten zijn essentieel om het oude af te laten sterven zodat het nieuwe geboren kan worden. Het is een moment van afronding van het oude, om het nieuwe te laten ontkiemen. Dus ik trok me terug in mijn hol om los te komen van mijn patronen. Om los te komen van de omgeving die mijn patronen weerspiegelden die ik los wilde laten. En stortte me weer in allerlei mooie opleidingen. Om mijn eigen methode uit te vinden. De manier die paste bij de fase waar ik naar toe wilde. En langzaam maar zeker lukte het.


Van vlucht voor de saaiheid en leegte naar ontspanning en tevredenheid

In de periodes tussen de opdrachten door leerde ik steeds beter ontspannen. Kon ik de resultaten loslaten. Leerde ik mijn prestatiedrang los te laten. Mijn eigen patronen te doorbreken en oude emoties los te laten. Dat ging niet vanzelf en niet in eens. Het was een proces. Ik herinner me nog goed dat ik in het begin mijn emmertjes onkruid telde als ik in mijn tuin bezig was. Om toch maar het gevoel te hebben dat ik iets nuttigs had gedaan. En weer mocht stoppen. Volkomen gestoord dacht ik dan ook meteen. Het was bedoeld om het schuldgevoel weg te krijgen dat ik niet bezig was met acquisitie of met het schrijven. Wat tot mijn grote frustratie werd weerspiegeld in de vragen van mijn omgeving: of ik al een nieuwe opdracht had en of mijn boek al af was. Tot ik me realiseerde dat ik me ook over kon geven aan waar ik naar verlangde: rust. Dat ik mijn inspanning kon omzetten in een moment van ontspanning. Vergelijkbaar met een meditatie. Dat het schrijven en creëren niet achter de computer gebeurde, maar juist door de ruimte te geven aan ontspanning. Ik realiseerde me dat mijn harde werken ergens ook een vlucht was: weg van de saaiheid van het bestaan. Me een excuus verschafte om me te verschuilen achter mijn drukzijn, om ruimte voor mezelf te creëren zonder schuldgevoel. Zonder me te hoeven verantwoorden aan de buitenwereld. En langzaam maar zeker, gaf ik mezelf meer ruimte om gewoon te zijn. Om opdrachten af te slaan, omdat ik met mijn eigen doelen bezig was of gewoon van de rust wilde genieten. Van mijn eigen vrijheid. Wetend dat er ook steeds weer een moment kwam waarop ik naar actie en interactie verlangde. Waarop ik weer vol enthousiasme aan een nieuw avontuur begon. Het zij een nieuwe opdracht, hetzij een mooie reis of opleiding. Om vervolgens weer te verlangen naar rust. De leegte afgewisseld met spanning en inspanning creëerde volheid, tevredenheid.


Pas toen ik mijn patronen onder ogen kwam, kon ik het boek afronden en naar een uitgever sturen. Waar het nu ligt ter redactie. En terwijl ik vol spanning wacht op de redactie ontstaat er weer nieuwe ruimte. Dus ik ben nog niet helemaal van mijn patroon af. En misschien, heel misschien is dat ook wel goed. Want het maakt me tot wie ik ben. Ik weet dat ik een doel nodig heb, een resultaat om me te blijven ontwikkelen. Want stilstand is slechts een fase die nodig is net als groei.


Ontmoeting van mijn soortgenoten

Ik ontdekte dat er velen waren zoals ik, die het moeilijk vonden om de rust in zichzelf te vinden. Die gewend waren vooral energie te geven. Die zichzelf daarin soms vergeten. Niet zozeer omdat ze het niet voor zichzelf over hebben, maar omdat ze vaak onvoldoende beseffen dat ze zichzelf te veel weggeven. Ze proberen het wel te compenseren door te genieten van wat extra luxe: nieuwe kleding, een mooie vakantiereis, lekker uit eten, de sauna, een extra glas wijn, etc. En dan houd ik het nog netjes. Want na lang negeren en volhouden van oude patronen neemt dit vaak extremere vormen aan. En toch gaat dat gevoel van leegte niet weg. Ja even, maar dan komt het weer terug. Er moet meer zijn! Iets wat (nog) meer vervulling geeft. Wat uitdrukking geeft aan wie je ten diepste bent. Waarin je nog meer kunt zijn wie je ten diepste bent. Op dit moment is dat voor mij een combinatie van coaching, het geven van energiebehandelingen en het werken met meditatie. Omdat ik het fijn vind om anderen te helpen met het vinden van hun persoonlijke doelen en belemmerende patronen. Het werken met behulp van meditatie helpt mijzelf ontspannen en het geeft me energie om andere mensen in contact te brengen met hun eigen energie. En bovendien helpt het mij om mijn eigen doelen en resultaten nog scherper te krijgen. Want ik heb gemerkt dat ik via coaching en meditatie niet alleen de ander, maar ook mezelf verder help, om nog meer te zijn wie ik ben. Inmiddels weet ik ook weer dat het pad wat ik koos het juiste was. Ik ben een veranderaar en blijf een veranderaar. Ik koos steeds vanuit mijn hart en manifesteerde steeds wat ik gewenst had. Maar ik had ook dingen laten liggen. Ik houd nog steeds van het proces van transformatie en ontwikkeling. Het is alleen tijd voor een nieuwe vorm die past bij mijn nieuwe fase.


Misschien herken je in bovenstaande wat van jezelf. Dan nodig ik je uit. De komende periode zal ik een aantal meditatiesessies organiseren. Om je te laten ervaren wat meditatie voor je kan doen. En hoe ik je daarbij kan ondersteunen. Omdat ik het fijn vind om het te doen. En ook omdat het mij helpt om nog scherper te krijgen hoe ik dit richting toekomst in wil gaan zetten. Om mijn eigen ‘business propositie’ nader vorm te geven. Want ik weet dat het niet werkt als ik dit forceer vanuit mijn weten, maar alleen kan (laten) ervaren vanuit mijn zijn. In samenwerking en vooral in verbinding met anderen. Die mij spiegelen in waar ik nu sta.


Wil jij ook nog meer jouw eigen waarheid leven?

In juli zal ik een aantal meditatiesessies organiseren. Op mijn nieuwe locatie in Dordrecht. In kleine groepen (max 5) tegen een kleine vergoeding. Dus wil jij ontdekken wat ik voor jou kan betekenen en wil je mij helpen mijn product scherper te krijgen? Stuur me een berichtje (DM), bel me 0615139299 of mail me op info@code1313.com. En laat me weten waarom jij zou willen leren mediteren? Welk doel of resultaat jou zou kunnen helpen. Wat het mij o.a. heeft opgeleverd is: rust en ruimte, inspiratie, alignment met mijn hogere doelen, (co)creatie, energie en hernieuwde focus.192 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven